Lol met je puber

Lol met je puber

Wanneer was de laatste keer dat jij met je kind van 14+ iets leuks hebt gedaan samen? Veel ouders moeten hiervoor even flink graven in hun herinnering. Pubers staan er doorgaans namelijk niet meer zo om te springen om ‘iets leuks’ te doen met hun ouders. Veel liever gaan ze met hun eigen vrienden ergens hangen, kletsen en muziek luisteren. Gelukkig zijn er ook jongeren die het niet zoveel uitmaakt en gewoon zonder morren nog meegaan naar de verjaardag van opa en de uitverkoop van het tuincentrum.

Los van welk type puber jij hebt, is het handig om je bewust te zijn van de veranderende interesses van je kind en daar op in te spelen. Op die manier houd je het contact open en de drempel laag voor het geval je kind eens ergens mee zit dat ze moeilijk vindt om te bespreken. Hieronder enkele tips.

  1. Jongeren zijn zo ongeveer vergroeid met hun telefoon. Daar kun je als ouder nog wel eens gek van worden. Je kunt er echter ook gebruik van maken. App bijvoorbeeld eens: “Ik hou van jou.” terwijl je in dezelfde kamer bent. Ook als er geen reactie komt; de boodschap zal zeker zijn binnengekomen.
  2. Het lijkt enorm voor de hand liggend maar veel ouders vergeten het nog wel eens: vraag het gewoon. Welke activiteit zou je kind leuk vinden om samen te doen: muurklimmen, klussen aan de auto, gamen, naar de kapper, shoppen? De kans bestaat dat je een nors ‘weet ik veel’ krijgt, maar laat je niet uit het veld slaan. Vraag het na een week nog eens en geef aan dat het je echt leuk lijkt om weer eens iets met z’n tweeën te doen. Want hoe oud een kind ook is, een beetje onverdeelde aandacht vindt iedereen lekker.
  3. Het is niet leuk om te horen, maar als ouder ben je per definitie niet cool. Hyper-enthousiast gaan roepen dat je “zo’n leuk idee hebt!!!” werkt dus vaak averechts. Ook wanhopig gaan vragen of je kind alsjeblieft tijd aan je wil besteden is geen goed idee. Je beste optie is om een week vooraf gewoon rustig mee te delen dat jullie volgend weekend samen naar de bioscoop gaan en of hij/zij daar even rekening mee wil houden in de agenda.

Als al het bovenstaande niet werkt, zit er misschien nog maar een ding op: geduld hebben. Je kind zit in een fase waarin het belangrijk is om los te komen van zijn ouders. Dat is een gezond proces van opgroeien. Geniet van de kleine onderonsjes die je nog hebt of van het plezier dat je je kind ziet hebben met leeftijdsgenoten. Het zou zomaar kunnen dat je kind over een tijd weer zelf een beetje toenadering zoekt. Geef het de tijd.

Hulp nodig of vragen?